NaviLær tilbyder fagoplæg til skoler, lærere og forældre med fokus på faglig udvikling, læring for ordblinde og anvendelse af kompenserende redskaber.
I Danmark har vi den nationale ordblindetest. Som udgangspunkt tages testen én gang i skoletiden. Testen tages, når der ses tegn på ordblindhed (videre til linket ”hvad er ordblindhed”). Dog kan der overvejes en efterfølgende test, hvis eleven er testet i 3. klasse som værende ikke ordblind og problemerne er vedvarende.
Inden testen tages, har man som lærer haft en begrundet mistanke om ordblindhed. Barnet/den unge har sandsynligvis været til test hos skolens læsevejleder, som ud fra disse tager stilling til, om der er en begrundet mistanke om ordblindhed.
Det er faktisk muligt at komme ud med en ordblindediagnose grundet andre vanskeligheder. Eksempelvis er testen ikke egnet til børn med generelle indlæringsvanskeligheder eller større opmærksomhedsproblemer. De vil ganske ofte få et resultat i den røde kategori, hvilket er misvisende, da udfordringen er en anden.
Mange børn klarer tilsyneladende læsningen med ingen eller få problemer, mens de er yngre. De bruger måske hukommelsesstrategier til deres læsning. Faktisk bliver de ret stærke i at anvende disse strategier både til orddele, men også til længere ord. Dog aner man måske, at læsningen og skrivningen/stavningen ikke følges ad. Senere i skoleforløbet rækker hukommelsesstrategien ikke, og signalerne på ordblindhed bliver tydeligere.
Efter indførelsen af testen er flere børn med ordblindhed opdaget. Det er positivt, da de så har mulighed for at få den rigtige hjælp. Bagsiden ved en tidlig testning er, at der er en del børn med vanskeligheder, der kommer ud med et resultat som ”gul elev” eller rettere en elev med ”usikker fonologisk kodning”. Dermed har læsevanskelighederne ikke en begrundelse i ordblindhed. Men læsevanskelighederne er der stadig.
Af Connie Enevoldsen
Min oplevelse er ud fra flere eksempler, at det ikke kun er børn i 3.klasse, men også i 4.-5. klasse i gul kategori, der får tydeligere vanskeligheder i eks. 7. klasse. Jeg har flere eksempler på, at børnene dels bliver fanget i den gule kategori. Enten mødes de med ”Du er ikke ordblind, så det kommer nok” eller børnene/forældrene oplever ikke, at børnene modtager undervisning, der bidrager til en udvikling.
Omvendt har jeg også rigtig mange eksempler på børn og unge, der efter en placering i rød kategori får uddelt en såkaldt IT-rygsæk, som de desværre ikke kan anvende tilfredsstillende.
En anden erfaring viser, at mange børn bliver testet ordblinde, fordi de ikke har modtaget den korrekte undervisning i deres hidtidige skoleforløb. Det er ærgerligt, fordi disse børn som udgangspunkt har et større læringspotentiale, der ikke udnyttes.
Disse betragtninger fortæller, at der skal rigtig mange overvejelser til både før og efter testen. Om testens resultat er i gul eller rød kategori, skal der ud fra denne laves en handleplan for dit barns undervisning. Dette hjælper jeg også gerne med.
I mit virke som privatunderviser har jeg haft rigtig mange henvendelser om dette.
Er du i tvivl, om dit barn skal tilbydes ordblindetesten nu eller vente, så kontakt mig til en drøftelse.
Læsevanskeligheder er en udfordring, som mange børn møder i deres skolegang. Uanset om det drejer sig om ordblindhed eller fonologiske* vanskeligheder, er det vigtigt, at eleverne får den rette støtte og undervisning for at kunne udvikle deres læse- og skrivefærdigheder. Med den rette opmærksomhed, tidlig identifikation og specialiseret undervisning kan elever med læsevanskeligheder få mulighed for at indhente og forbedre deres færdigheder og dermed opnå en succes.
Giv dit barn den allerbedste mulighed for at gå trygt og sikkert gennem prøverne til sommer. Sammen med en af NaviLærs dygtige faglærer hjælpes både du og den unge gennem forløbet.
Ved at skabe en fokuseret ramme for læring flytter vi børn og unge fra begrænsning til begejstring.
Målet er udvikling på elevens personlige plan, der bidrager til et nyt syn på egne evner og livsduelighed – nu og senere i uddannelsessystemet.